HOZZÁVALÓK
500 gr tej
25 gr vaj
1 kh vanília őrlemény
vagy 1 db vanília rúd
250 gr porcukor
140 gr liszt
40 gr tojás de csak a sárgája
1 db egész tojás
Armagnac 10 gr. - ez csak egy kis Neri extra
ELKÉSZÍTÉS
• Tej, vaj, vanília felforral, szobahőmérsékleten engedjük kihűlni.
• Tojások a cukorral elkever. Csomómentesre. Folyamatos keverés mellett a tejet kis adagokban hozzáadjuk, végezetül a lisztet, szintén kis adagokban.
Akinek van otthon kézi mixere, használjátok bátran!
Egy tálban, lefedve, 24 órát pihenjen hűtőben.
Igen, jól tudjátok eredetileg réz formában készül (nekem is ez van itthon mint a fotón látjátok) és sokaknak mumus a canelé, mint a macaron vagy a tejszínes leveles tészta elkészítése. De most itt vagyok, írjál e-mailt és segítek ha elakadsz.
Szóval: miután pihent a tészta 1 napot, (nyugodtan lehet 2 nap is, de akár 1 hét is, eláll a hűtőben, semmi baja nem lesz) kivajazott formákba töltöd de csak háromnegyedig. A sütőt kapcsold be 250 fokra, légkeverésre. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, egy sütőlapra helyezve tedd be a kis formákat a sütőbe, süssed 6 percet. Utána vedd vissza a hőfokot 190 fokra és süssed további 35 percig. Ez az 5 cm magas formákra vonatkozik. Ha nagyobb a formád, lehet akár 40 perc is. Feltételezem első sütés közben szuggerálni fogjátok a sütőben, ezért megosztom a legfontosabb részt. A tészta egy ponton nagyon meg fog emelkedni, sőt lehet hogy az lesz az érzésed, hogy "ki fog jönni" a formából. Ne izgulj, a sütés végén "össze fog esni" az alja homorú lesz. Ezért is fontos követni a leírásomat, hogy KIZÁRÓLAG és CSAKIS a háromnegyedéig töltsétek meg a formát.
Sütés után hagyd hűlni pár percet és egy határozott mozdulattal fejjel lefele üsd a tálcára. Ki fog esni belőle. Kezdőknek akkor szokott bele ragadni, ha még nem sült meg teljesen a Canelé.
Kell egy kis tapasztalat, de van megoldás, hogy ne kelljen próbálgatni.
Létezik egy NON-STICK CANELÉ FORMA, fekete színű. Akit érdekel, kérlek e-mailben jelentkezzen és küldöm az elérhetőséget. Tavaly előtt a Canelé workshopon mind a kettőt és a szilikon formát is használtuk és megmutattam, hogy ugyanaz a végeredmény, csak kezdőknek könyebb a "non-stick".
Akinek nincsen formája és nem is tervez rendelni, vásárolni, ha ajánlhatom, süssétek ki mint egy palacsintát. Csak vajat használjatok. Aki ropogósra szeretné, a kivajazott edénybe lehet szórni vékonyan barna cukrot és mehet rá a tészta. Quasi karamellizálod a palacsintát. Természetesen nem lesz ugyanaz a kulináris élmény, de finom. Itthon szoktam így is készíteni.
Muffin-cupcake formába is ki lehet sütni, akit érdekel klikk ide, itt látható az eredmény.
Nagyon röviden kitérnék a szilikon formára is. Működik, de nem lesz olyan finom ropogós. Illetve komolyabban meg kell égetned a tésztát, ha a ropogós állagot szeretnéd elérni, de hát az íze....
Az ízesítést teljesen rád bízom. Én személy szerint nem preferálom a matcha canelé-t, de már készítettem. Ízlés szerint a tésztához kevered a sütés előtt. A nagyon bátrak bekeveréskor is hozzá adhatják, így intenzívebb íz hatást lehet elérni.
MEGJEGYZÉS: ne féljetek a receptet használni. Akár első körben csak a karamellizált palacsintát próbáljátok. Nem érdemes stresszelni, lényeg hogy jókedvűen lássatok neki. ÖRÖMMEL! A méhviaszos megoldást le se írom, kezdetekben csak bezavarna.
Itt küldök egy ÓRIÁSI mosolyt! Hajrá! Ügyesek vagytok! Menni fog.
JÓ ÉTVÁGYAT és JÓ EGÉSZSÉGET!
Neri
Comentarios