Egyik nagy kedvencem az uborka fagyi után. Sokan nem tudják hogy mennyire finom is a fügefa levele: tea, szörp sokminden készíthető belőle.
A könyvemben (Gyógy- és Fűszernövények a Francia Cukrászatban - csak francia nyelven elérhető) különféle receptekben mutatom be a felhasználási módjait. Akit érdekel a könyv, a ws@workshopstudio.hu emailben megrendelhető.
ALAPANYAGOK
• Pár db friss (nem szárított) és fiatal fügefa levél
• 600 gr tejszín (31-35% - Elle & Vire ill. Président Professionnel is tökéletes)
• 50 gr kr. cukor vagy barna cukor
• 1 gr szürke só (pl. Guérande)
• 5 db tojássárgája
• 50 gr méz
ELKÉSZÍTÉS
Infúzió készítés: a tejszínt forraljuk fel, vegyük le a tűzről és tegyük bele a vízzel megtisztított leveleket. Fedjük le fóliával vagy tetővel. Hagyjuk teljesen kihűlni és szűrjük le. A leszűrt tejszín ismét forraljuk fel és fedjük le tetővel.
A tojássárgáját a cukorral egy hőálló edényben, vízgőz felett kezdjük el melegíteni. A bain-marie technikát a GANACHE receptnél részletesen leírtam. Amennyiben van még kérdés, alább a hozzászólásoknál szívesen segítek, kérdezzetek bátran. Ennél a résznél mindenképp szükség lesz egy hőmérőre. Az IKEA-ban is kapható, 1990 HUF.
A hőmérőt állítsuk be 80 fokra. Folyamatos keverés mellett melegítsük. Amikor elérte a 80 fokot, adjuk hozzá a mézet. Jól keverjük át. Vegyük le a vízgőzről és most gyorsan kell dolgoznunk! A forró tejszínt kisebb adagokban öntsük a tojássárgájához. Érdemes az összedolgozást egy botmixerrel végezni. Adjuk hozzá a sót is.
Szinte már kész is vagyunk! Öntsük a fagyi alapot egy hőálló tálba vagy dobozba (régi fagyis doboz is tökéletes) és lefedve tegyük be a fagyasztóba. Ízlés szerint a fagyasztás előtt, megtisztított és feldarabolt fügét is bele tehetünk.
Kíváncsian várom, hogy Nektek hogy ízlik. Hasonló módon készül a bazsalikomos fagyi is. A fügefa levelek helyett az infúziónál a friss és felszeletelt (én ollóval szoktam picire felvagdosni) bazsalikom leveleket tesszük bele a tejszínbe illetve csak barna cukrot használjunk. Leszűrésnél ügyeljünk arra, hogy ne maradjon bazsalikom levél a tejszínben, nagyon erős és keserű ízt fog adni a fagyinak ha benne marad sokáig.
Jó étvágyat!
Comments